Haberimizde
  • Anasayfa
  • DÜNYA
  • SAĞLIK
  • YEREL
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR
  • YAŞAM
  • OTOMOBİL
Facebook Twitter Instagram
Haberimizde
Facebook Twitter Instagram
Subscribe
  • ANASAYFA
  • DÜNYA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • KÜLTÜR
  • YEREL
  • OTOMOBİL
  • YAŞAM
Haberimizde
haberimizde Anasayfa » İstanbul’da yayılımı artan “Aedes” sivrisineği alerjik reaksiyona yol açıyor

İstanbul’da yayılımı artan “Aedes” sivrisineği alerjik reaksiyona yol açıyor

Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Akçay, "Aedes sivrisineğinin ana belirtilerini gözlemlediğimizde çocuklar üzerinde sokma işleminden sonra normal sivrisineğe oranla daha büyük ve yara formunda belirtiler bıraktığını görmekteyiz." dedi.
lorriealbaBy lorriealba05.08.2022Updated:05.08.2022
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
İstanbul’da yayılımı artan “Aedes” sivrisineği alerjik reaksiyona yol açıyor
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

İstanbul’da yayılımı artan “Aedes” sivrisineği alerjik reaksiyona yol açıyor

Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Akçay, “Aedes sivrisineğinin ana belirtilerini gözlemlediğimizde çocuklar üzerinde sokma işleminden sonra normal sivrisineğe oranla daha büyük ve yara formunda belirtiler bıraktığını görmekteyiz.” dedi.

İstanbul

“Aedes” türü sivrisineklerin insanları ısırdıklarında normal sivrisineğe oranla daha büyük yara formunda belirtiler bıraktıkları, alerjik ve immünolojik rahatsızlıklara neden olduklarına ilişkin uyarı yapan uzman doktorlar, vatandaşlardan önlem almalarını istedi.

Alerji ve Astım Derneği ile Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneğinden uzmanlar, İstanbul çevresinde görülmeye başlanan ve bulaştırdığı zika virüsüyle sarıhumma hastalığına neden olan “Aedes” türü sivrisineklere ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada görüşlerine Alerji ve Astım Derneği Başkanı, Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, “Aedes” türü sivrisineklerin Doğu Karadeniz bölgesinde, Artvin’den başlayarak Giresun sınırına kadar yerleşik bir popülasyona ev sahipliği yaptığı ve Batum’dan Kırım Yarımadası’na doğru yayılım gösterdiğini kaydetti.

Aedesin virüs taşıma, bulaş gösterme kapasitesi yüksek ve yayılmacı bir tür olduğunu belirten Akçay, bu türün adaptasyon özelliği sayesinde artık yalnızca yaz aylarında değil, mart ve kasım ayları arasında da hızlı gen aktarımı aracılığıyla hayatta kalabilme yeteneğini geliştirebildiğini bildirdi.

“Aedes albopictus” türünün Türkiye’nin batısında İstanbul ve Trakya’dan, doğu tarafında ise Doğu Karadeniz bölgesinde Giresun’a kadar yayılım gösterdiğini anlatan Akçay, batı tarafta Kocaeli ve Giresun arasında yayılım gösteren bu vektörün 5-7 yıl içerisinde Orta Anadolu bölgesine kadar yayılım gösterebileceğinin tahmin edildiğini aktardı.

Prof. Dr. Akçay, tek seferde 200’den daha fazla yumurta bırakabilen Aedes sivrisinek türünün, spesifik olarak ağaç kovuklarında, ağaç kök noktalarında oluşan su birikintilerinin içlerinde, atık lastiklerin iç kısımlarında ve longozlarda ürediğine dikkati çekti.

Yaz aylarında geceleri daha sık görülebilen sivrisinekler için yapılan ilaçlamaların yeterli olmadığını vurgulayan Akçay, “Aedes türü, tipik olarak kapalı yerlerde bekleyen ve gizlenen bir tür olup, en fazla 100 metrelik bir menzilde uçabiliyor. Yumurtalarını bina çevrelerinde yer alan su depolarında, yağmur suyunu muhafaza edebilen araç lastiklerinin içlerinde, dekoratif havuzlarda, boş içecek ve yiyecek kaplarında, çatı katı veya saksı gibi yerlere bırakıyor.” bilgisini verdi.

“İlaçlama uzun vadeli ve net bir çözüm yolu değil”

Akçay, Aedes cinsi sivrisineklerin, başlıca dış mekanlar olsa da hem iç hem dış alanlarda kan emen, saldırgan bir sivrisinek türü olduğunu belirtti.

Aedes sivrisinek ısırığının nasıl geçeceği konusunda spesifik bir bilgi bulunmadığını, ancak herhangi bir sivrisinek ısırığı için yapılan uygulamaların aynılarının uygulanabileceğini bildiren Akçay, “Bunların dışında kökten çözüm odağından bakıldığında ilaçlama uzun vadeli ve net bir çözüm yolu değildir. Çok daha farklı çözüm yöntemlerinin birlikte kullanılması bizi esas sonuca götürür. İlk olarak bataklıkların kurutulması gerekir. Biyolojik yöntemlerin oluşması gerekiyor, zira sivrisinek larvalarını yiyen balıklar hala var.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Akçay, bu türe özellikle dere kenarlarına yakın bölgelerde rastlandığına işaret ederek, “Aedes sivrisineğinin ana belirtilerini gözlemlediğimizde çocuklar üzerinde sokma işleminden sonra normal sivrisineğe oranla daha büyük ve yara formunda belirtiler bıraktığı sonucunu görmekteyiz. Sivrisinek ısırığından sonra ısırılan bölgelerin kaşınması sonrası kalan izleri incelediğimizde ise normal sivrisinek izlerine oranla daha derin ve büyük formda olduğu rastladığımız bulgular arasındadır.” açıklamasında bulundu.

– ” Büyük lokal reaksiyonların önlenmesi için antialerjik ilaçlar kullanılabilir”

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Fatma Merve Tepetam da Aedes türü sivrisineklerin halk sağlığı alanında en iyi tanımlanmış sivrisinek türlerinden biri olduğunu belirtti.

Bu sivrisisinek türünün ısırdığında özellikle tropikal bölgelerde sarı humma hastalığına sebebiyet verdiklerine dikkati çeken Tepetam, “Dişi sinekler, yumurtaları olgunlaşsın diye konakçıdan kan emiyor ve ısırdıklarında konakçıya bulaştırdıkları tükürük bezi sıvısı da alerjik ve immünolojik rahatsızlıklara sebebiyet veriyor. Bu konuda vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı.” uyarısında bulundu.

Sivrisinek ısırığında “normal reaksiyon” diye tabir edilen, ısırık yerinde yaklaşık 20 dakikada zirveye ulaşan, kızarıklık ve şişliğin oluştuğunu aktaran Tepetam, kaşıntılı, sert, nohut tanesi kadar şişliklerin 24 ila 36 saat içinde zirve yaptığını ve en geç sonraki 7 ila 10 gün içinde düzeldiklerini kaydetti.

Doç. Dr. Tepetam, bazı kişilerde sivrisinek tarafından ısırıldıktan sonra 8-10 saat içinde bu ısırıkların kötüleştiğini ve “skeeter sendromu” olarak adlandırılan ve 10 santimetreye uzanan kaşıntılı, ağrılı, kızarık, büyük lokal şişliklerin ortaya çıktığını, bu şişliklerin 3 ila 10 gün içinde düzeldiğini anlattı.

Açık havada sineklere yüksek düzeyde maruz kalanlar, bebekler ve küçük çocuklar, daha önce karşılaşmadıkları yerli sivrisineklerin bulunduğu bir coğrafi bölgeye yeni gelenler veya ziyaretçiler ile bağışıklık yetmezliği olan hastaların alerjik reaksiyon açısında risk altında olduğunu belirten Tepetam, “Aslında profilaksi yapılmalı yani ısırılmadan önce önlemler alınmalı. Mesela sivrisineklerden kaçınmak için kapalı giysi, cibinlik gibi mekanik koruyucular kullanılmalı. Sivrisinek ısırığı sonrası ağır yakınmaları olan kişilere ‘antihistaminik’ dediğimiz alerji ilaçları uygulanabilir. Büyük lokal reaksiyonların önlenmesi için de antialerjik ilaçlar kullanılabilir.” bilgisini verdi.

Doç. Dr. Tepetam, sivrisinek ısırıklarında korunmak için şu önerilerde bulundu:

“Sivrisinek ısırıklarını önlemek için aktiviteler değiştirilmelidir. Karanlıkta dışarı çıkılmamalı, sulak alanlardan kaçınılmalı. Sivrisineklerin üreme alanlarını azaltmak için ev veya diğer yakın çevredeki su birikintileri ortadan kaldırılmalı. Böcek öldürücü ilaçlar insan derisine doğrudan uygulanmaya uygun değildir. Ancak Permetrin (böcek ilacı) emdirilmiş giysiler ticari olarak temin edilebilir. Çeşitli formülasyonlarda ve konsantrasyonlarda farklı böcek kovucular mevcuttur. En etkili kovucular DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid) ve pikaridindir. Büyük lokal reaksiyonların tedavisinde antihistaminikler ve şiddetli reaksiyonlar için kortizonlu kremler öneriyoruz.”

.

.
AA

İstanbul’da yayılımı artan “Aedes” sivrisineği alerjik reaksiyona yol açıyor

Aedes sivrisineği Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay alerjik reaksiyon
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticlePakistan’ın Ankara Büyükelçisi Gazi, Keşmir’in Ukrayna kadar ilgiyi hak ettiğini belirtti
Next Article Tayvan, Pelosi’nin ziyareti sırasında siber saldırılara maruz kaldı
lorriealba

Related Posts

DSÖ, maymun çiçeği varyantlarına yeni isim verdi

12.08.2022 Sağlık By lawrence05r

Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği Resmi Gazete’de

12.08.2022 Sağlık By funracogro

Sevgisiz ve ilgisiz kalan çocuklar yetişkinlikte ailelerini ihmal ediyor

12.08.2022 Sağlık By rogersodersten

Avrupa’da maymun çiçeği vaka sayısı 17 bin 509

11.08.2022 Sağlık By emilebxv296
Add A Comment

Leave A Reply Cancel Reply

Flaş Haber
Kültür

19. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nde kemancı Zalai ve piyanist Gökbudak konser verdi

By nicholasvyc13.08.2022

19. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, kemancı Antal Zalai ve piyanist Yener Gökbudak'ın verdiği konserle devam etti.

DÜNYA

Salman Rüşdi’ye saldıran kişinin New Jersey’deki evinde arama yapıldı

By louisespina13.08.2022

ABD'nin New York eyaletindeki bir konferansta bıçaklanarak hastaneye kaldırılan "Şeytan Ayetleri" kitabının yazarı Salman Rüşdi'ye (75) saldıran 24 yaşındaki Hadi Matar'ın New Jersey'nin Fairview kasabasındaki evinde polis arama yaptı.

Gündem

İklim Değişikliği Başkanlığına 38 sözleşmeli personel alınacak

By edmundgarey013.08.2022

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı İklim Değişikliği Başkanlığına 38 sözleşmeli personel alınacak.

Futbol

Katar, 2022 Dünya Kupası kapsamındaki etkinlik programını açıkladı

By tharangiczsatf13.08.2022

Katar, 2022 Dünya Kupası maçlarını izlemek için dünyanın dört bir yanından ülkeye gelecek futbolseverleri, çeşitli etkinliklerle ağırlamaya hazırlanıyor.

Gündem

Kahramanmaraş’ta 4,2 büyüklüğünde deprem

By bobbyedyal790913.08.2022

DÜNYA

Meksika’da 5,3 büyüklüğünde deprem

By torysheil2513.08.2022

Meksika’nın Michoacan eyaletinde 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Haberimizde
Facebook Twitter Instagram Pinterest Vimeo YouTube Tumblr LinkedIn TikTok Telegram RSS
  • Flaş Haber
  • Manşet
  • Son Haberler
  • Gündem
  • Haber Manşet
  • Ulusal Haberler
  • DÜNYA
  • Dünya Manşetleri
  • ŞİRKETLER
  • EKONOMİ
© 2022 Haberimizde. tüm hakları saklıdır Haberimizde. .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Go to mobile version