Haberimizde
  • Anasayfa
  • DÜNYA
  • SAĞLIK
  • YEREL
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • KÜLTÜR
  • YAŞAM
  • OTOMOBİL
Facebook Twitter Instagram
Haberimizde
Facebook Twitter Instagram
Subscribe
  • ANASAYFA
  • DÜNYA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • TEKNOLOJİ
  • SPOR
  • KÜLTÜR
  • YEREL
  • OTOMOBİL
  • YAŞAM
Haberimizde
haberimizde Anasayfa » Nijerya’daki 6 asırlık kumaş boyama tekniği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Nijerya’daki 6 asırlık kumaş boyama tekniği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Nijerya'da üretilen kumaşları renklendirmek için 6 asırdır kullanılan boyama tekniği yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.
ronniecremorBy ronniecremor16.06.2022Updated:16.06.2022
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Nijerya’daki 6 asırlık kumaş boyama tekniği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Nijerya’daki 6 asırlık kumaş boyama tekniği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Nijerya'da üretilen kumaşları renklendirmek için 6 asırdır kullanılan boyama tekniği yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.

Abuja

Ülkenin kuzeyindeki Kano, Kaduna ve Katsina gibi eyaletler, yerli kumaşların eski teknikler kullanılarak mavinin çeşitli renklerine büründüğü boya çukurlarına ev sahipliği yapıyor.

Uzun yıllardır değişmeyen geleneksel yöntemle önce “İndigo” ağacından elde edilen boya yüzyıllık kuyularda, içerisine kül ve bazı katkı maddeleri eklenerek birkaç ay mayalanmaya bırakılıyor.

Desen verilerek hazırlanan kumaşlar son olarak ağaçtan yapılmış çekiçlerle dövülerek yumuşatılıyor ve bu sayede giyilip yeniden yıkandıktan sonra ütülenmeye gerek kalmadan kendi kendine düzleşiyor.

Mavinin her tonunu içeren ve boyanan çivit boyalı gök mavisi kumaşlar, Afrika ve Orta Doğu’ya satılıyor.

Nijeryalı bazı zanaatçılar tarafından devam ettirilmeye çalışılan gelenek, fabrikalaşma ve ucuz Çin malları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Yerel ve doğal malzemeler kullanılıyor

Kano eyaletindeki Kofar Mata boya çukurlarında çalışan Abubakar Hamisu Baballiya, boya kuyularıyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Baballiya, Kano’nun Batı Afrika’nın en önemli ticari merkezilerinden biri olması nedeniyle bölgedeki her tüccarın bu bölgede ticaret yapmak istediğini belirtti.

Kano’daki ilk boyama kuyusunun 1498’de Katsinalı bir tüccar tarafından kurulduğunu anlatan Baballiya, “Bölgedeki kumaş boyama işlemi bir kuyu ile başladı, zamanla bu kuyular çoğaldı. Uzun yıllar boyunca, bu kuyular yerel halkın geçim kaynağı oldu.” dedi.

Baballiya, kumaşların benzersiz tasarımlarının, malzemeyi evlerinde farklı şekillerde büken ve bağlayan kadınlar tarafından oluşturulduğunu belirterek, bağlanan kumaşların daha sonra boyacılara teslim edildiğini anlattı.

Bu kumaşların insanlar tarafından uzun süre bozulmadan kullanıldığını söyleyen Baballiya, “Kumaşların çekiciliği, büyük ölçüde kıyafetleri boyamak için kullanılan yerel ve doğal malzemelerden kaynaklanıyor.” şeklinde konuştu.

“Gençler artık hazır kumaşları tercih ediyor”

Tarihi boyama gelenekleri, gençlerin hazır giysi ve kumaşları tercih etmesiyle zaman geçtikçe yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Bazı Nijeryalı geleneksel üreticiler, Çin mallarının piyasaya girmesiyle düşük kaliteli ürünlerin ucuz fiyata satıldığını ve bunun da kendi emeklerine gölge düşürdüğünü dile getiriyor.

Baballiya, eskiden insanların kumaşlarına çok ilgi gösterdiğini vurgulayarak, “Burada 144 boyama kuyusu bulunuyor ancak işlerin azalması nedeniyle sadece 20 kuyuyu aktif olarak kullanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gençlerin bu mesleği artık tercih etmediğinin altını çizen Baballiya, halkın çoğunun boyanmış kumaşlar yerine hazır kumaşları tercih ettiğini söyledi.

Baballiya, eskiden yurt dışından birçok ziyaretçinin geldiğini ancak son zamanlarda ülkede artan güvenlik sorunları nedeniyle yabancı ziyaretçilerin de gelemediğini ifade etti.

Tarihi kumaş boyama geleneklerinin korunması gerektiğini belirten Baballiya, “Hükümet her zaman bize destek çıkıp ürünlerimizi alırsa ve insanları da aynısını yapmaya teşvik ederse bu meslek ve kültür yaşamaya devam eder.” diye konuştu.

.

.
AA

Nijerya’daki 6 asırlık kumaş boyama tekniği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

boyama kuyular Kano eyaleti Nijerya
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleZirvesine kadar 4 mevsimi yaşatan Süphan Dağı doğa tutkunlarının rotasında
Next Article Çalışanlar, spam e-postaları ayıklarken yılda 2 iş günü kaybediyor
ronniecremor

Related Posts

Gıda durumunun trajik hale gelmemesi için önlemler alınması gerekiyor

30.06.2022 DÜNYA By sheilabrower18

Macron, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin adımından memnun

30.06.2022 DÜNYA By rosamondwainwrig

NATO’nun sınırlarımızın yakınındaki faaliyetlerinden ciddi endişe duyuyoruz

30.06.2022 DÜNYA By natalieo51

Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, üçlü muhtırayı AA’ya değerlendirdi

30.06.2022 DÜNYA By raymonwinburn8
Add A Comment

Leave A Reply Cancel Reply

Flaş Haber
Gündem

Ankara’da sağanak sonrası meydana gelen su baskınında bir kişi hayatını kaybetti

By venus1100336530.06.2022

Ankara Valisi Şahin, kentte yaşanan sağanak sonrası meydana gelen su baskını nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Dünyadan Spor

Geçen yılın finalisti Karolina Pliskova, Wimbledon’a 2. turda veda etti

By jaimiepippin30.06.2022

Sezonun üçüncü grand slam tenis turnuvası Wimbledon'da kadınların 6 numaralı seribaşı Karolina Pliskova, Katie Boulter'e 2-1 yenilerek 2. turda elendi.

DÜNYA

Gıda durumunun trajik hale gelmemesi için önlemler alınması gerekiyor

By sheilabrower1830.06.2022

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gıda piyasalarındaki durumun trajik hale gelmemesi için önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

SPOR

Milli judocu Vedat Albayrak altın madalya kazandı

By romadebavay086230.06.2022

DÜNYA

Macron, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin adımından memnun

By rosamondwainwrig30.06.2022

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin ittifaktaki fikir birliğine katılmasından memnun olduğunu söyledi.

ŞİRKETLER

Kurban Bayramı’nda kurumsal hediyeler MultiGift ile çok avantajlı

By logansanford8930.06.2022

Multinet Up CMO’su Bora Işık, “Düzenli pazar araştırmaları ve tüketici anketleriyle ölçümlediğimiz talebe en iyi karşılığı sunmak için MultiGift’in hem ürün yelpazesini genişletiyoruz hem de dijital kullanım alternatifini çeşitlendiriyoruz” dedi

Haberimizde
Facebook Twitter Instagram Pinterest Vimeo YouTube Tumblr LinkedIn TikTok Telegram RSS
  • Flaş Haber
  • Manşet
  • Son Haberler
  • Gündem
  • Haber Manşet
  • Ulusal Haberler
  • DÜNYA
  • Dünya Manşetleri
  • ŞİRKETLER
  • EKONOMİ
© 2022 Haberimizde. tüm hakları saklıdır Haberimizde. .

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Go to mobile version